Piev de Besozz

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

La Piev de Besozz o ben Piev di Sant martir Lissander e Tiburzi a l'è stada 'na piev religiosa de l'Arcidiocesi de Milan in pè del 1574, quand che la sed de la piev de Brebia a l'è spostada del Carlo Borromee a Besozz a causa de la decadenza de Brebia, al 1972, quand che el Sinod Colombo l'ha abolid i piev milanes.

In del 1596, ann de la visita del Federigh Borromee, la gh'haveva dent i parochie de Besozz (capopiev, Bardell, Biandronn, Bugnagh, Brebia, Cadregiaa, Cardana, Cazzagh, Coeuch, Comabi, Comeri, Gaviraa, Inarz, Ispra, Monvall, Ternaa e Travedona, in del 1683, a la visita del Federigh Vescont, gh'è i parochie pussee de Carnis, Osmaa e Sant Andrea de Besozz. In del secol quell de XX, sota l'arcivescov Andrea Carlo Ferrari, se formen anca i parochie de Monaa, Varan Borgh, San Brizzi e Bernaa.

In del 1909 i parochie de Bardell, Carnis, Coeuch, Gaviraa e Oltrona a inn separade de la piev per fà su el vicariad forani de Gaviraa. Infin, in del 1972, a l'è sostituida del vicariad de Besozz.

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]

Vos corelade[Modifega | modifica 'l sorgent]