Pagina principala

De Wikipedia
(Rimandaa da Pagina prinçipala)
Sata a-a navegassion Sata a-a serchia
Benriàcc sö la Wikipedia en lengua lombarda
L'enciclopedia lìbera e colaboratìva
con 41 592 us

Acès sigür
Versiù standard

Clìca ché per ardà l'ìndes de le pàgine Arda l'indes   Crystal Clear app help index.pngArda la Guida esensiàla   Nuvola apps bookcase simplified.svg Pagina principala en Lombàrt Ucidentàl   1rightarrow.pngRegìstret

Us endela vidrìna

La part ocidentala

El santuare de Santa Maria de la Crox l’è una basilega catolega minor qe la sa trova a un qilometer dal center storeg de la citaa de Crema, in su la strada per Bergem.

El misfait

Il 13 de febrar 1489 Catarina dei Uberti, qe l’era de una famea rica de Crema, la g’hiva sposad el Bartolomee Pederbell. La jent i le ciamava “el Contai” (ital. Contaglio). L’era stait condanad e caçad via de Bergem e l’era rivad a Crema, senza dir nigot de la so condana. Crema e Bergem allora i era ind la Republica de Venezia.

El prim ann de matrimone l’è miga stait facil. El Contai e la famea de Catarina i andava miga decorde sul pagament de la dota de la sposa.

I documents storeg i cunta su qe la sira del 2 april 1490 el Contai al g’hiva convincid (o obligad) Catarina a andar-g adree a lu a trovar i so parents qe i stava ind el bergamasc. Quand qe i è rivads a un per de qilometri fœra de Crema, lu al g’ha cambiad strada, al g’ha lassad la via qe incœ la se ciama “Via dei Molin” è l’è andait dent ind el bosc del “Novellet”. Qé el Contai al g’ha assalid la so dona con la spada (qe l’è anc’mò conservada ind el Santuare): al l’ha colpida in sul coo, sui braç e al g’ha taiad via la man destra. Tant qe l’era adree a colpir-la con la so spada, la lama la s’è spacada in duu toc, e lu, per vesser plussee sicur qe l’era morta, el g’ha dait una cortellada ind la sqena. Ma la lama l’è miga reussida a ferir-la, i vestids i l’ha protejida e g’è restad domà un segn vixin a la spalla mancina. El Contai dopo el misfait l’è scapad cont un sac pien de robe, a anca con quater anei d'or de la Catarina. De lu s’è savid plœ nigot.

(Innanz)

El saìet che ...

El Moviment Autonomista Bergamasch a l'è staa 'n partii politegh italian autonomista fondaa offizialment in del 1956 del Guido Calderoli.

El moviment autonomista de la bergamasca el sorgiss giamò a la fin de la segonda guerra mondial con la scrittura de la Costituzion italiana repubblegana in di ambient ligaa al Partii Republegan Italian e al sò parlamentar Giulio Bergmann e l'era frequentaa soratutt di professionista de l'epoca. Giamò in del 1947 sorgissen di grupp organizzaa e dan vitt al "Grupp Autonomista Bergamasch" e al "Moviment Autonomii Locai" che, quand che i Regionn stabilii de la Costituzion hinn no attivaa, deciden de rend 'me sò obietiv de attivà 'sti governi regionai chi e tacchen a fà propaganda a sò favor anca in di alter regionn e la ghe vegn la voeuja de candidàss ai elezion.

In del 1956 'sti grupp, guidaa del Calderoli, se istituissen 'me partii e se candiden in di elezion locai de Bergom cont on simbol de 'n omm che 'l se libera di cadenn de la burocrazia romana. Riessen a elegg el Guido Calderoli 'me consiliee comunal, che poeu el se dimett in favor del Gianfranco Gonella e de l'Ugo Gavazzeni 'me consiliee provincial.

(Va innanz)

Endele ótre lèngue

I des Wikipedij püssee grand: Ingles, Svedes, Cebuà, Tudesch, Olandes, Frances, Rüss, Waray, Spagnöl

Sóta 'l put de s'cif e s'ciaf

Bargniff.jpg

Ghe l'hal taiàt vià a chi 'l nas l'imperadùr Arrigo VII endel 1311 a Brèsa? Risposta

En proèrbe a cas

"Per nient el ména la cùa gne 'l cà"
Clìca ché per cambià proèrbe

Avertènse

  1. La lengua lombarda la gh'ha mìa 'n standard parlàt o scriìt, doca ché se dòpra divèrse ortografìe, compagn de la Ortograféa orientàl ünificàda, la Ortograféa del Dücat e la Scriver Lombard
  2. La Wikipedia la da mìa garansìa sö 'l contenùto e l'è mìa censürada per i s·cècc.

Wikipedia

Wikipedia l'è 'n enciclopedéa lìbera e portada en nacc apéna de olontàre. L'obietìf l'è de portà la conoscènsa lìbera a töcc e e 'n piö tàt lèngue che se pöl.

I Sich Pilàster i è:

  1. La Wikipedia l'è 'n enciclopedìa e mìa 'na colesiù de 'nformasiù 'ndiscriminada;
  2. La Wikipedia la g'ha 'n pónt de vìsta neutràl e le 'nformasiù le g'ha de éser verificàbii;
  3. La Wikipedia l'è lìibera: töcc i pöl dà 'na mà a scrìer e la g'ha la lesència dópia CC BY-SA e GDFL;
  4. La Wikipedia la gh'ha 'n còdes de comportamènt e töcc i g'ha de respetàs;
  5. La Wikipedia la g'ha mìa régole fìse föra che i Sich Pilàster.

'Na us de scrìer

Che se pöl fà?