Modell:Savevet/3

De Wikipedia
Psicròmetro per la misurazion de la temperadura de scigolla bagnada (de sora) e de la temperadura de scigolla sècca (de bass). L'apparècc el ven tiràa denter ind on fluss de aria caosàa del dirament manul de l’apparècc medèm (se ved a drizza el manich per ciapà in man l'apparècc).

La temperadura de scigolla bagnada (o anca de scigolla ùmeda) a l’è la temperadura raggiunta de l'acqua in condizion de equilibri de scambi convettìv e de massa d'aria in mòto turborent del tutt sviluppàa. A l’incontrari del tèrmen temperadura de scigolla bagnada di vòlt se fa riferiment al tèrmen temperadura de scigolla sècca (che l’è la temperadura). De sòlit la ven misurada per mèzz de on termòmetro quattàa su de on pann impregnàa de acqua.

Quèlla temperadura chì l’è influenzada de l’effètt rinfrescant del svaporament de l’acqua. La pò vèss rilevada s’a se fa passà l’aria sora on termòmetro quattàa su d’on tessùu bagnàa. L’effètt rinfrescant del svaporament de l’acqua (►calor sconduu) el ne càosa la sbassada de la temperadura rispètt a quèlla de la scigolla sècca. A partì de la temperadura de la scigolla bagnada la se ottén l'umidità assoluda d’on ambient.

Per calcolà la temperadura de scigolla bagnada a se liga su intorna de on termòmetro a mercurio ona garza impregnada de acqua e ciapada dent de on fluss de aria continuv de velocità .

L’istrument dopràa per quèlla misurada chi l’è ciamàa el psicròmetro.

(Va inanz)