Governo Draghi

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
Governo Draghi
Stat
Italia
Capo del governoMario Draghi
(Independent)
CoalizionMoviment 5 Stell, Liga, Forza Italia, Partid Democrategh, Liber e Inguai, Italia Viva, Pussee d'Europa, Azzion, Nunch cont l'Italia, Insema per el Futur
LegislaturaXVIII
Giurament13 de fevrer 2021
Dimission21 de luj 2022
Governo successiv22 de otover 2022
Conte II Meloni

El Governo Draghi a l'è stad el governo quell de 67 de la Republica Italiana guidad del Mario Draghi.

Storia[Modifega | modifica 'l sorgent]

Descrivud 'me un governo de unità nazzionala o tecnegh, l'è stad incaregad el 3 de fevrer dopo che 'l Governo Conte II l'è borlad sgiò dopo che Italia Viva l'è sortida del governo e l'ha vert una crisi. El President Sergio Mattarella, dopo havè dad un mandad esplorativ al Roberto Fico, che l'è fallid, l'ha incaregad el Draghi de provà a fà su un "governo d'alt profil", che l'ha acetad con riserva e che l'ha tacad a fà di so consultazzion che hann menad al desligà de la riserva la sira del 12 de fevrer e l'ha giurad el 13 intorna a mezdì.

El 11 de luj l'entra in crisi quand che el Moviment 5 Stelle el vota no el "DL Jut", che 'l gh'ha dent una delega che ghe permetaria al sindegh de Roma de fà su un termovalorizator in la cità e trii dì dopo, al Senad, i senator del Moviment lassen l'aula, con la fiducia, a dervì una crisi vera e propia, cont el Draghi che 'l va a dimetés del Mattarella, che però ja refuda e ghe dis de andà in Parlament.

El 20 de luj el comunega cont el Senad, a dì che ghe voeur un noeuv pat de fiducia, e gh'è 'na votazzion de fiducia, che la passa, ma senza i vot de Liga e Forza Italia, che vann foeura de l'aula, e del M5S, che però resten 'me present per dàgh el numer legal, roba che 'l mena a deventà un governo de minoranza. In la matina del 21 el se dimet in di man del Mattarella, dopo havéll nonziad a la Cambra, e 'l resta in pè per i afar corrent.

El 22 de otover el giura el governo Meloni che 'l sostituiss.

Minister[Modifega | modifica 'l sorgent]

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]