Castell Oldofredi-Martineng

De Wikipedia
Lombard Quell articol qì l'è scrivud in Lombard, cond l'ortografia Scriver Lombard.
L'ingress del castell

Ol castell Oldofredi-Martineng (ciamad anc Roca Martineng) l'è una roca medievala situada a Montisola, sœl lag d'Isee.

Descrizion[Modifega | modifica 'l sorgent]

Ol castell l'è a pianta central, componid de una torr cilindrega (la part plœ antiga), circondada dei mure con adossads dei edifici. G'è do torr circolar, una a nord-ovest e una a nord-est. A ovest g'è l'ingress principal, protejid de un foss e de un pont levador (qe a'l dé d'incœ l'è stait sostituid de vun fiss in ferr).

Storia[Modifega | modifica 'l sorgent]

Ol castell l'è stait costruid ind el XIII secol de la famea Oldofredi, ind una posizion stratejega per controllar tœta la part sud-ovest del lag. Al prencepe la g'era adoma la torr centrala, plœ tarde l'è deventada una residenza fortificada. La famea l'hiva costruid anc un'oltra roca sœ l'isola.

Ind el '400 i Oldofredi i è fracads de i Martineng, qe i deventa i nœv padron del castell, despos trasformad ind una residenza. Fina a'l XX secol l'è stait abandonad e restavorad plœ volte.

Ind la Segonda Guerra Mondial l'è stait dovrad per controllar ol lag, e g'è staita una guarnijon fina a'l 25 de avril del 1945.

Ind i agn '60, in stat d'abandon, l'è stait comprad da la famea Masqeroni de Monza, i proprietare incœ, qe i l'ha restavorad e trasformad anc'mò in residenza.

Galleria d'imajin[Modifega | modifica 'l sorgent]

Ligam de fora[Modifega | modifica 'l sorgent]

Riferiments[Modifega | modifica 'l sorgent]