Battaja de Governol (1397)

De Wikipedia
Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.

La Battaja de Governol l'è stada combattuda el 28 de agost del 1397 in tra el Ducaa de Milan e i Mantoan (sostegnuu de Ferrara, Padoa, Bologna, Rimini e Venezzia).

Storia[Modifega | modifica 'l sorgent]

Dopo che i milanes, comandaa del Jacopo Dal Verme, aveven ciappaa Mantoa, el capitani del popol Francesch I Gonzaga l'era scappaa via cont i sò omen a Governol; lainscì l'era assediaa, intanta che la flotta milanesa la stava in sul .
Per juttà i Mantoan, gh'è rivaa i soldaa del Carlo I Malatesta (scior de Rimini), e i nav de Padoa e di Venezzian. El Malatesta l'ha superaa el Pò arent a Bonden, l'ha battuu i milanes e l'è staa bon de portaggh de mangià ai Mantoan dent a Governol. In de quella, i nav di olter leaa aveven battuu la flotta di Viscont. Alora hann taccaa a combatt anca i Mantoan, e hann scasciaa via i milanes de Governol.
A savè 'sti noeuv, el gross de l'armada milanesa, che l'era a Mantoa, la s'è stremida e l'è scappada via. Inscì i vari leaa hinn staa bon de regoeuj ona muggia de robb de mangià, oltra che cavai e nav.