Nàe

De Wikipedia



Chest artícol a l'è scricc in Lumbàrt, ortograféa orientàl unificàda.



Nàe
Comun
Nàe - Stema
Nàe - Sœmeanza
Nàe - Sœmeanza
Dats aministrativ
Stat Itàlia
Rejon Lumbardía
Provinça Provincia de Brèsa
Politega
Sindeg
Orgen lejislativ Consili comunal
Territore
Coordinade 45°35′06″N 10°17′00″E / 45.585°N 10.283333°E45.585; 10.283333
OSM 45394
Voltituden 236 m s.l.m
Superfix 27,21 km²
Abitants 10 552 ab.
(1º genar 2023)
Densitaa 387.8 ab./km²
Confin Butizì, Brèsa, Consés, Lemezàne, Sèrle, Boès e Caì
Fus orari UTC+01:00 e UTC+02:00
Varie
Prefiss 030
Codex postal 25075
Sigla autom. BS
Codex ISTAT 017117
Codex catastal F851
Sant protetor Costanso de Peruza
Cl. climatega
Cl. sismega
Localizazion
Nàe - Localizazion
Nàe - Localizazion
Sit istituzional


Nàe (Nave en Italià) l'è 'n cümü de 11 029 abitàncc (dàto del des 2015 [1]) de la Pruvìncia de Brèsa. El se tróa a 8 chilòmetri de Brèsa endèla Àl del Gàrza. El cunfìna coi cümü de Brèsa, Lemezàne, Caì, Boès, Consés, Sèrle e Butizì.

L'è inserìt endèla Comunità Montàna de la Àl Trómpia.

De éder[Modifega | modifica 'l sorgent]

La piéf de la Mìtria[Modifega | modifica 'l sorgent]

Se tràta de 'na piéf dedicàda a l'Anönsiàda. La custrusiù come che l'è adès l'è stàta rifàda 'ndèla prìma metà del sècol XIII e pò restrütüràda a la fì del sècol XV. Del pónt de vìsta architetònich la prezènta aspècc de stìl gòtich mes·ciàcc sö a particolàr de stil rinascimentàl. Al intèrno gh'è dele òpere datàbii del sècol XIII a töt el sècol XVI, vergöne i è stàde atribüìde al "Maestro de Nàe". Gh'è apò a 'na "Pietà" atribüìda a Vincenzo Civerchio.[2].

La cizìna uriginàla, prìma de la ricustrusiù, l'ìa datàbil entùren al sècol IX, colocàda sö la stràda romàna che pórtaa al pas de le Còste de Sant'Özébe. Amò piö antìch i è 'na bàze de 'n pilàster, fàda condèn blòch de màrmo del sècol IV che reprezènta 'na Fadìga de Ercole ('n altoriliéf che reprezènta 'n òm che 'l lòta condèn animàl, fórse 'n liù) e 'n quach óter capitèl ach antìch che a chèl che somèa i è materiàl reempiegàt.

Vergü i pènsa che 'l nòm Mitria el vegnarès del fat che 'l sit l'ìa zamò 'n antichità 'n löch sàcro dedicàt cülto del dio Mitra, de derivasiù orientàla, ma chèsta ipòtezi la par mìa éser fondàda perché el nom Mitria el compàr mai atestàt prìma del sècol XVIII. Par envéce che el nòm el pöde vègner del fat che 'n bànda a la céza gh'ìes 'na locànda che la gh'ìa come 'nsègna 'na mitria, cioè 'l capél del vèscof.

La piéf de Nàe la g'ha de éser stàda per tat tép l'ünica de la àl del Gàrza e l'ìa 'l cèntro religiùs e aministratìf al quàl fàa riferimènt apò a l'Eremo de San Costànso (Santöàre de le Cùche) e l'Eremo de San Durt (San Giorgio) adès endèl teretóre del cümü de Caì.

Endèl "Estimo Visconteo" del 1385, Nàe l'ìa capolöch de la quàdra omònima che tülìa dét apò i cümü de Caì, Lemezàne, Consés, San Vigìlio e Boès.

Evulusiù demogràfica[Modifega | modifica 'l sorgent]



Abitant censid

Riferimèncc[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. Statìstiche demogràfiche ISTAT. Statìstiche sö la popolasiù del Istitùto Nasiunàl de Statìstica relatìve al 31 de Dezember 2015.
  2. Attilio Mazza, Il Bresciano. Vol. II - Le colline e i laghi, Bergamo, Bortolotti, 1986. 265-266