Cyclamen purpurascens

De Wikipedia

Chest artícol a l'è scricc in Lumbàrt, ortograféa orientàl unificàda.


Cyclamen purpurascens
or.: bàchere, ciclamì

Classifigazion sientífiga
Regn: Plantae
SubRegn: Tracheobionta
Division: Magnoliophyta
Clas: Magnoliopsida
Subclassa: Dilleniidae
Ùrden: Ericales
Famìa: Primulaceae
Sota-famìa: Myrsinoideae
Zèner: Cyclamen
Spéce: C. purpurascens
Nomm binomial
Cyclamen purpurascens
Mill.

Cyclamen purpurascens (en bresà cunusìt col nòm popolàr de bàchere, bàcare[1] o ciclamì) l'è 'na spéce de piànta che fa part de la famìa botànica de le Primulaceae. L'è uriginària de l'Europa.

Cyclamen purpurascens.

Descrisiù[Modifega | modifica 'l sorgent]

L'è 'na piànta tuberùza, che öl dì che 'na part del chèl che 'l sarès el fùsto la se tróa sotatèra (compàgn de le patàte). De chèsta patàta ve fò le raìs, ma böta pò a le parcc epigee (chèle che stà de sùra de la tèra) cioè le fòie e i fiùr. La part epigèa la mizüra dei 5 ai 15 ghèi de altèsa. I fiùr i vé 'mpolenàcc de insècc e i sò fröcc i vé portàcc en gir de le furmìghe.

I fiùr i g'ha 'n culùr tìpich che l'è 'ntramès 'ntra 'l rós e 'l viòla, de rar biànch. I crès ensìma a 'n gambì de longhèsa vària e che 'l compàr al stès tép che le fòie. El càles l'è lónch quàze compagn del tübo de la coròla, a ólte pò a de piö, e 'l prezènta diviziù acùte. I fiur i fiorés 'ntra l'istàt e 'l prensépe de l'autùno, e i g'ha 'n bù udùr.

Le fòie i è spèse e scorzégne, le g'ha fùrma a cör o a rugnù. La part de sùra la g'ha dele màce piö ciàre, la part de sóta de sòlet la tìra al rós.

Distribusiù e habitat[Modifega | modifica 'l sorgent]

L'è uriginària dei bósch ömecc, schiàcc del sul e col teré calcàreo de la zòna centràla e meridiunàla de l'Europa: Austria, Repüblica Ceca, Germània, Ungherìa, Polònia, Slovàchia, Svìsera, ex-Yugoslavia, Italia e Frància.


Sinònim[Modifega | modifica 'l sorgent]

Riferimèncc[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. Giovanni Battista Melchiori: Vocabolario bresciano-italiano, Volume 1
  2. Sinónimos en GRIN [1]

Colegamèncc estèrni[Modifega | modifica 'l sorgent]

Wikimedia Commons
al gh'a dent roba culegada a: